CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI

4.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami - wykorzystaj sezon w pełni. :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    250 g masła (w temp. pokojowej),
    3 jajka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3/4 szklanki cukru,
    2 i 1/3 szklanki mąki.
    Składniki na kruszonkę:
    100 g masła,
    1/2 szklanki cukru,
    szklanka mąki.
    Dodatkowo:
    około 35 dag truskawek.

    BLACHA 32*24 CM.
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Ciasto

Ciasto ucierane z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowuję kruszonkę: masło roztapiam. Mąkę mieszam z cukrem, następnie dodaję ciepłe masło i mieszam do momentu uzyskania kruszonki. Wkładam do lodówki.
    Ciasto: masło ucieram, następnie dodaję cukier i ucieram razem. Cały czas ucierając dodaję stopniowo i po kolei: jajka, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wyrabiam do momentu uzyskania gładkiej masy. Gęstą masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Truskawki oczyszczam, myję i osuszam, kroję na połówki, wtykam w ciasto. Całość posypuję kruszonką. Piekę w 180 stopniach około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować