Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami - wykorzystaj sezon w pełni. :)
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
250 g masła (w temp. pokojowej),
3 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru,
2 i 1/3 szklanki mąki.
Składniki na kruszonkę:
100 g masła,
1/2 szklanki cukru,
szklanka mąki.
Dodatkowo:
około 35 dag truskawek.
Ciasto ucierane z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowuję kruszonkę: masło roztapiam. Mąkę mieszam z cukrem, następnie dodaję ciepłe masło i mieszam do momentu uzyskania kruszonki. Wkładam do lodówki.
Ciasto: masło ucieram, następnie dodaję cukier i ucieram razem. Cały czas ucierając dodaję stopniowo i po kolei: jajka, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wyrabiam do momentu uzyskania gładkiej masy. Gęstą masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Truskawki oczyszczam, myję i osuszam, kroję na połówki, wtykam w ciasto. Całość posypuję kruszonką. Piekę w 180 stopniach około 40 minut.
Komentarze