Ucierane ciasto z truskawkami - ciasto rodzinne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Proste ciasto ucierane. Pachnie mocno truskawkami , puszyste i lekko wilgotne.
A dlaczego rodzinne? w przygotowaniu mogą brać udział wszyscy domownicy , ktoś uciera ciasto kulką,a następna osoba dosypuje składniki do miski. Ktoś inny obiera truskawki, a potem je układa na surowym cieście. Potem wspólnie oczekujemy na upieczone ciasto i zajadamy.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    0, 5 szklanki mleka
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
    700 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Placek

Ucierane ciasto z truskawkami - ciasto rodzinne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki 1. Truskawki oczyścić i opłukać.
    Osuszyć na sicie.
    Mąki , budyń i proszek do pieczenia przesiać do miski i dobrze wymieszać rózgą.
    Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 160 stopni.
  • ucieranie ciasta 2. Do miski w której będziemy ucierać ciasto wkładamy miękkie masło. Rozcieramy je kulką do ucierania ciasta.Cukier dodajemy w kilku porcjach cały czas ucierając.
    Następnie dodajemy po 1 całym jajku.
    Powoli wsypujemy mąki z proszkiem i budyniem, partiami dolewamy mleko aż do wyczerpania składników.
  • układanie truskawek 3. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę (24 cm x 36 cm ) w której będzie się piekło.
    Na wierzchu układamy truskawki.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, podkręcamy temperaturę do 180 stopni, grzałka dolna i górna.
    Pieczemy 45 - 50 minut.
  • upieczone ciasto 4. Ciasto sprawdzamy patyczkiem(patyczek wbijamy w ciasto, nie w truskawki), gdy jest suchy wyłączmy grzanie i 5-10 minut pozostawiamy ciasto w ciepłym piekarniku.
    Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.

Porady

Na parę godzin przed pieczeniem składniki ciasta należy wyjąć z lodówki, aby się ogrzały. Ciasto ucieram kulką, można je też utrzeć mikserem. Tylko trzeba powoli dodawać składniki, żeby nam się wszystko ładnie połączyło. Używam szklanki o pojemności 230 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować