Ciasto ucierane z jagodami

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, pulchne , proste w przygotowaniu i do tego z owocami :) Czego chcieć więcej? Polecam :)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka oleju
    1 szklanka cukru
    300 g jagód
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Ciasto z owocami

Ciasto ucierane z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij z cukrem na gęstą, lśniącą pianę. Następnie cienką strużką wlej olej, wciąż ubijając. Mąki i proszek do pieczenia połącz ze sobą i przesiej do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  • 2. Ciasto przelej do foremki ( o wym.24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wyłóż oczyszczone, umyte i osuszone jagody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok.50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jajka Mąka ziemniaczana Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować