Ciasto ucierane z gruszkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki:
Obrane gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Ciasto:
Masło/margarynę utrzeć z cukrem do białości i nie przerywając miksowania dodać po jednym jajku. Następnie nadal mieszając stopniowo wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
(Powinna powstać jednolita, lekko gęsta masa.)
Na końcu ciasto za pomocą łyżki delikatnie wymieszać z gruszkami i całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut w 180 stopniach.
Beza:
W międzyczasie białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając powoli wsypać cukier. Miksować do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. Pianę bezową rozsmarować na cieście. Ciasto podpiec dodatkowe 25 minut.
(Beza z wierzchu powinna być chrupiąca.)
Komentarze