Ciasto ucierane z gruszkami i bezą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto ucierana z soczystymi gruszkami i delikatną bezą. Zawsze się udaje!

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 24 x 24 cm:
    Ciasto:
    200g masła/margaryny
    180g cukru
    300g mąki pszennej
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    5 średnich gruszek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
    Beza:
    3 białka
    100g cukru
    1 szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ucierane z gruszkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki:

    Obrane gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

    Ciasto:

    Masło/margarynę utrzeć z cukrem do białości i nie przerywając miksowania dodać po jednym jajku. Następnie nadal mieszając stopniowo wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
    (Powinna powstać jednolita, lekko gęsta masa.)
    Na końcu ciasto za pomocą łyżki delikatnie wymieszać z gruszkami i całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.

    Pieczenie:

    Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut w 180 stopniach.

    Beza:

    W międzyczasie białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając powoli wsypać cukier. Miksować do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. Pianę bezową rozsmarować na cieście. Ciasto podpiec dodatkowe 25 minut.
    (Beza z wierzchu powinna być chrupiąca.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować