Ucierane ciasto z gruszkami i marcepanem

4.22 (9 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne, wysokie, pachnące marcepanem ciasto doskonale sprawdzi się na co dzień do kawki, jak również na spotkania rodzinne czy w gronie przyjaciół. Połączenie gruszek i marcepanu w tym cieście jest naprawdę świetne. Moja rodzinka i znajomi bardzo zachwalali więc myślę, że i Wam posmakuje :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g margaryny
    1,5 szkl cukru
    1/2 szkl wody
    kilka kropel ekstraktu waniliowego
    4 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 szkl mąki pszennej

    3-4 gruszki
    150g marcepanu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.22 (9 ocen)

Ucierane ciasto z gruszkami i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier i wodę gotować na małym ogniu do rozpuszczenia. Ostudzić.
    Dodać żółtka, ekstrakt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem.
    Tortownicę z kominem (24cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub mąką. Wylać ciasto, ułożyć na wierzchu gruszki i marcepan i piec ok 50 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka.
    Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Marcepan Margaryna Jajka Mąka Cukier

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować