Ciasto TRIO-czekoladowo-śmietankowe z jabłkami bez pieczenia

  • wyświetlono: 751 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Nazywa się Trio-ponieważ składa się z 3 warstw :) Z czekoladowej, jabłkowej i śmietankowej. jest to ciasto bez pieczenia, a jego spód jest wykonany ze słomki ptysiowej.

P1018962_Fotor
  • 20 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

*proporcje na małą blaszkę ok 24x24cm

*szklanka u mnie to zawsze 250ml



MASA CZEKOLADOWA

-750ml mleka

-150g masła lub margaryny

-0,5 szkl cukru

-2 budynie czekoladowe po 40g bez cukru

-1 łyżka ciemnego kakao



PIANKA ŚMIETANKOWA

-500ml śmietanki 30%

-0,5 szkl cukru pudru

-1 łyżka żelatyny

-200 ml gorącej wody



JABŁKA

-1 kg jabłek

-galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa





DODATKOWO

-słomka ptysiowa ok 200g

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto TRIO-czekoladowo-śmietankowe z jabłkami bez pieczenia

  • 1. 1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i układamy słomkę ptysiową, tak by ciasno przylegała do siebie.


    Do garnka dajemy 750ml mleka, łyżkę kakao, 1/2 szkl cukru, 2 budynie czekoladowe bez cukru po 40g-wszsytko mieszamy trzepaczką do połączenia, gotujemy by powstał nam gęsty budyń. Do gorącego budyniu dodajemy 150g masła, mieszamy do połączenia.

    Gorąca masę wykładamy na słomkę ptysiową.

    Masa spowoduje, ze słomka będzie mięciutka.
    Odkładamy do ostudzenia.


    2. Teraz przygotowujemy warstwę jabłkową

    1 kg jabłek obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie prażymy, mieszając by się nie przypaliło.
    Prażymy jakieś 10 minut.

    Dodajemy galaretkę-mieszamy by się rozpuściła.
    Masę jabłkową chwile studzimy i wykładamy na ostudzoną masę czekoladową. Odkładamy do stężenia.


    3. Na koniec do miski dajemy 1 łyżkę żelatyny, dodajemy do niej 200ml gorącej wody-mieszamy do rozpuszczenia-studzimy

    500ml śmietanki ubijamy na sztywno z 1/2 szkl cukru pudru
    do ubitej śmietanki dodajemy ostudzona żelatynę i miksujemy wszystko chwilkę na najwyższych obrotach. Masę wylewamy na ciasto-wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Posypujemy czekoladą.
    Ciasto powinno postać w lodówce do najmniej kilka godzin, by wszystko się stężało i przegryzło.

    Ciasto bardzo ładnie się kroi, jest pyszne, kremowe.

    Spód można zrobić dowolnie, np upiec biszkopt, użyć biszkoptów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto bez pieczeniaciasto z jabłkamiciasto warstwoweciasto triociasto czekoladowo-śmietankowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo śmietankowym

Dodane przez: wedith1

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo-śmietankowym

Przepyszny, czekoladowy , delikatny...

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM MALINOWYM - bez pieczenia!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM MALINOWYM - bez...

Nie wiem jak Wy, ale ja już czuję...

CIASTO BANANOWO-CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA

Dodane przez: karolinaholly

CIASTO BANANOWO-CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA

Moje słodkie szaleństwo bez pieczenia,...

image-2ampf3t

Dodane przez: Di bloguje

Leniwiec (czekoladowe ciasto z jabłkami)

Ciasto jest niezwykle prooooste,...

Ciasto 3 bit bez pieczenia na herbatnikach

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto 3 Bit z herbatnikami (bez pieczenia)

Tym razem NIE upiekło mi się. Ciasto...

Ciasto z jabłkami bez tłuszczu

Dodane przez: ewaeu

Ciasto z jabłkami bez tłuszczu

Nie ma chyba łatwiejszego ciasta....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE