Wspaniałe, kremowe ciasto, które łączy w sobie smak czekolady, malin i śmietanki.
Jest łatwe do przygotowania, bez pieczenia, pięknie wygląda i cudownie smakuje.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
*przepis na blaszkę 25x25cm
MASA CZEKOLADOWA
-800ml mleka
-200g masła
-0,5 szkl cukru
-2 budynie czekoladowe bez cukru po 40g
-2 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-100g czekolady deserowej lub mlecznej
Ciasto czekoladowo-śmietankowe z malinami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia a potem biszkoptami.
MASA CZEKOLADOWA
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy 2 budynie, kakao,cukier,mąkę i wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Mieszamy by się nie przypaliło, najlepiej trzepaczką. Masę gotujemy do zgęstnienia.
Ściągamy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę i pokrojone masło. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia i połączenia.Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i studzimy.
2.Gdy masa przestygnie układamy na niej maliny.
3.Następnie śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną żelatynę rozpuszczoną w 125ml wrzątku, wszystko miksujemy chwilę na najwyższych obrotach i wykładamy na maliny.Posypujemy ciasto czekoladą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
I gotowe. Ciasto jest rewelacyjne, pięknie wygląda, super się kroi. Słodycz masy czekoladowej łamie kwaskowość malin a całości dopełnia śmietankowa pianka.
Komentarze