Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe

  • wyświetlono: 576 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto z dwoma biszkoptami, bardzo truskawkowe. Masa, pianka i polewa też truskawkowa.Tym ciastem zrobiłam furorę wśród rodziny a najbardziej dzieci.

Babcia Tereska
  • 24 porcje
  • 200min
  • Trudny

Składniki

BISZKOPT: 2 X (30x40):
-4 jajka
-120 g. cukru
-70 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA GALARETKOWA:
-500 ml.frużeliny z truskawek,przetartej
-500 ml. wody
-2 budynie truskawkowe
-1 galaretka truskawkowa
-200 g. masła

PIANKA SEROWO-TRUSKAWKOWA:
-750 ml. wody
-3 galaretki truskawkowe
-500 ml. śmietanki 30 %
-0,5 kg. sera z wiaderka
-0,5 kg. serka mascarpone
-50 g. cukru pudru

POLEWA TRUSKAWKOWA:
-0,5 l. musu z truskawek
-1 łyżkę cukru
-1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe

  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.Piec ok.20-25 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi upiec taki sam.Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe2. masa-Frużelinę uzupełnić do 1 litra wodą. 3 szklanki zagotować a z 1 rozmieszać budynie i ugotować budyń. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Ostudzić do ciepłego, często mieszając i wylać na biszkopt w blaszce.Ostudzić do zastygnięcia.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe3. pianka-Wodę zagotować, odstawić i zaraz tam rozpuścić galaretki.Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu pomieszać. Śmietankę ubić z pudrem a potem serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki na zastygłą masę i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe4. Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe5. polewa-Świeże truskawki rozdrobnić blenderem. Zagotować z cukrem, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Odstawić do lekkiego tężenia. Wylać i rozsmarować na biszkopcie.Ciasto schłodzić i przetrzymywać w lodówce.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe6. Moje wypieki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masa truskawkowapianka truskawkowaciasto truskawkowepolewa truskawkowaciasto tortowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto tortowe z serem

Dodane przez: Goszka

Ciasto tortowe z serem

Ciasto wychodzi dość wysokie, może...

Czekoladowe ciasto tortowe.

Dodane przez: Anna C

Czekoladowe ciasto tortowe

Mocno czekoladowe, wilgotne bez...

image-0f15dqm

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Kostka tortowa

Ciasto w sam raz na święta,pełne...

Ciaso tortowe

Dodane przez: iziona

Ciasto tortowe

Jedno z ulubionych ciast mojego...

Ciasto tortowe z kajmakiem

Dodane przez: monisia1215

Ciasto tortowe z kajmakiem

Pyszne ciasto i jak pięknie się...

Ciasto tortowe

Dodane przez: dragonik7

Ciasto tortowe

Pamiętam czasy kiedy byłam mała...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE