Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Ciasto z dwoma biszkoptami, bardzo truskawkowe. Masa, pianka i polewa też truskawkowa.Tym ciastem zrobiłam furorę wśród rodziny a najbardziej dzieci.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT: 2 X (30x40):
    -4 jajka
    -120 g. cukru
    -70 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA GALARETKOWA:
    -500 ml.frużeliny z truskawek,przetartej
    -500 ml. wody
    -2 budynie truskawkowe
    -1 galaretka truskawkowa
    -200 g. masła

    PIANKA SEROWO-TRUSKAWKOWA:
    -750 ml. wody
    -3 galaretki truskawkowe
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -0,5 kg. sera z wiaderka
    -0,5 kg. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru

    POLEWA TRUSKAWKOWA:
    -0,5 l. musu z truskawek
    -1 łyżkę cukru
    -1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pianka

Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.Piec ok.20-25 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi upiec taki sam.Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe 2. masa-Frużelinę uzupełnić do 1 litra wodą. 3 szklanki zagotować a z 1 rozmieszać budynie i ugotować budyń. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Ostudzić do ciepłego, często mieszając i wylać na biszkopt w blaszce.Ostudzić do zastygnięcia.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe 3. pianka-Wodę zagotować, odstawić i zaraz tam rozpuścić galaretki.Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu pomieszać. Śmietankę ubić z pudrem a potem serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki na zastygłą masę i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe 4. Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe 5. polewa-Świeże truskawki rozdrobnić blenderem. Zagotować z cukrem, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Odstawić do lekkiego tężenia. Wylać i rozsmarować na biszkopcie.Ciasto schłodzić i przetrzymywać w lodówce.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe 6. Moje wypieki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować