REKLAMA

Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe

wyświetlono: 705 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Ciasto z dwoma biszkoptami, bardzo truskawkowe. Masa, pianka i polewa też truskawkowa.Tym ciastem zrobiłam furorę wśród rodziny a najbardziej dzieci.

opublikowany: 14.07.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz. 20 min
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT: 2 X (30x40):
    -4 jajka
    -120 g. cukru
    -70 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA GALARETKOWA:
    -500 ml.frużeliny z truskawek,przetartej
    -500 ml. wody
    -2 budynie truskawkowe
    -1 galaretka truskawkowa
    -200 g. masła

    PIANKA SEROWO-TRUSKAWKOWA:
    -750 ml. wody
    -3 galaretki truskawkowe
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -0,5 kg. sera z wiaderka
    -0,5 kg. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru

    POLEWA TRUSKAWKOWA:
    -0,5 l. musu z truskawek
    -1 łyżkę cukru
    -1 galaretka truskawkowa
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.Piec ok.20-25 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi upiec taki sam.Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe 2. masa-Frużelinę uzupełnić do 1 litra wodą. 3 szklanki zagotować a z 1 rozmieszać budynie i ugotować budyń. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Ostudzić do ciepłego, często mieszając i wylać na biszkopt w blaszce.Ostudzić do zastygnięcia.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe 3. pianka-Wodę zagotować, odstawić i zaraz tam rozpuścić galaretki.Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu pomieszać. Śmietankę ubić z pudrem a potem serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki na zastygłą masę i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe 4. Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe 5. polewa-Świeże truskawki rozdrobnić blenderem. Zagotować z cukrem, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Odstawić do lekkiego tężenia. Wylać i rozsmarować na biszkopcie.Ciasto schłodzić i przetrzymywać w lodówce.
  • Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe 6. Moje wypieki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Ciasto tortowe

Nasączone syropem z brzoskwiń delikatne biszkopty , przełożone masą budyniową z owocami ..........

kategoria: Ciasta biszkopty opublikowany: 23.04.2017 | wyświetlono: 11786 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE