Ciasto tortowe truskawkowe marzenie

  • wyświetlono: 1272 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne, puszyste ciasto tortowe przygotowane na 40 urodziny Szwagra. Wszyscy goście chwalili deser, więc chyba jeszcze nie zapomniałam jak przygotowywać nie odchudzone ciasta :)

20191005_083333

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia:
Masa truskawkowa:
500 g mrożonych truskawek
340 g jogurtu truskawkowego
500 g śmietany kremówki 30-36%
3 łyżeczki żelatyny
1 śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
15 szt herbatników czekoladowych
2 galaretki rubinowe
Polewa:
30 ml nalewki z czerwonej porzeczki
1/2 łyżeczki żelatyny

Forma 24*29 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto tortowe truskawkowe marzenie

  • 1. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Mąki przesiać. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.
  • 2. Formę (dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec biszkopt w 180st. w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  • image-2607sya3. Galaretki rozpuścić w 800 ml wody. Ostudzić i zostawić do wstępnego stężenia. Gdy ten proces nastąpi, ostrożnie przelać galaretkę na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • image-0twp0sq4. Masa truskawkowa:
    Do rondla przełożyć truskawki ( nie rozmrażać). Postawić na ogień i doprowadzić do rozmrożenia w garnku. Następie dodać łyżkę cukru i dusić aż owoce będą miękkie i będą się rozpadać. Zblendować. Przetrzeć przez sito. Do musu dodać 2 łyżeczki żelatyny i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
  • image-1k3wsqn5. Do miski przełożyć jogurt. Pozostałą żelatynę rozpuścić w łyżce wody. Wymieszać z jogurtem. Do musu truskawkowego dodać jogurt, dobrze wymieszać.
  • image-1bbmc576. Kremówkę wstępnie ubić. Dodać cukier puder i zagęstnik i ubić na sztywno. Stopniowo dodawać mus owocowy. Dokładnie połączyć.
  • image-24b4x2l7. Wykonanie:
    Masę truskawkową (3-4 łyżki odłożyć na kleksy)ostrożnie wyłożyć na galaretkę i wyrównać. Ułożyć herbatniki. Z pozostawionej masy szprycą zrobić rozetki. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 8. Polewa:
    Do rondelka przelać nalewkę i dodać żelatynę. Postawić na ogień, zagotować aby rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć polać po rozetkach z masy truskawkowej.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakigalaretkaTruskawkibiszkopturodzinyherbatnikiprzyjęciejubileuszprezent kulinarnyciasto tortowetruskawki mrożonesezon truskawkowyciasto składane

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto tortowe z Michałkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto tortowe z Michałkami

Puszyste biszkopty, masa na bazie...

Ciasto tortowe z serem

Dodane przez: Goszka

Ciasto tortowe z serem

Ciasto wychodzi dość wysokie, może...

Borówkowe marzenie

Dodane przez: juchab

Ciasto borówkowe marzenie

Moi Rodzice pojechali do lasu na...

Czekoladowe ciasto tortowe.

Dodane przez: KuchcikGotuje

Czekoladowe ciasto tortowe

Mocno czekoladowe, wilgotne bez...

image-0f15dqm

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Kostka tortowa

Ciasto w sam raz na święta,pełne...

Ciaso tortowe

Dodane przez: iziona

Ciasto tortowe

Jedno z ulubionych ciast mojego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE