REKLAMA

Ciasto tortowe truskawkowe marzenie

wyświetlono: 1497 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszne, puszyste ciasto tortowe przygotowane na 40 urodziny Szwagra. Wszyscy goście chwalili deser, więc chyba jeszcze nie zapomniałam jak przygotowywać nie odchudzone ciasta :)

opublikowany: 12.03.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia:
    Masa truskawkowa:
    500 g mrożonych truskawek
    340 g jogurtu truskawkowego
    500 g śmietany kremówki 30-36%
    3 łyżeczki żelatyny
    1 śmietan fix
    3 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    15 szt herbatników czekoladowych
    2 galaretki rubinowe
    Polewa:
    30 ml nalewki z czerwonej porzeczki
    1/2 łyżeczki żelatyny

    Forma 24*29 cm
Ocena:

(średnia 4.5 z 143 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Mąki przesiać. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.
  • 2. Formę (dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec biszkopt w 180st. w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  • image-2607sya 3. Galaretki rozpuścić w 800 ml wody. Ostudzić i zostawić do wstępnego stężenia. Gdy ten proces nastąpi, ostrożnie przelać galaretkę na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • image-0twp0sq 4. Masa truskawkowa:
    Do rondla przełożyć truskawki ( nie rozmrażać). Postawić na ogień i doprowadzić do rozmrożenia w garnku. Następie dodać łyżkę cukru i dusić aż owoce będą miękkie i będą się rozpadać. Zblendować. Przetrzeć przez sito. Do musu dodać 2 łyżeczki żelatyny i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
  • image-1k3wsqn 5. Do miski przełożyć jogurt. Pozostałą żelatynę rozpuścić w łyżce wody. Wymieszać z jogurtem. Do musu truskawkowego dodać jogurt, dobrze wymieszać.
  • image-1bbmc57 6. Kremówkę wstępnie ubić. Dodać cukier puder i zagęstnik i ubić na sztywno. Stopniowo dodawać mus owocowy. Dokładnie połączyć.
  • image-24b4x2l 7. Wykonanie:
    Masę truskawkową (3-4 łyżki odłożyć na kleksy)ostrożnie wyłożyć na galaretkę i wyrównać. Ułożyć herbatniki. Z pozostawionej masy szprycą zrobić rozetki. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 8. Polewa:
    Do rondelka przelać nalewkę i dodać żelatynę. Postawić na ogień, zagotować aby rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć polać po rozetkach z masy truskawkowej.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: smak i uczucie smak i uczucie

Ciasto truskawkowe marzenie

Są truskawki i jest wspaniałe ciasto z masą jogurtową. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji.

kategoria: Ciasta biszkopty galaretki opublikowany: 12.07.2017 | wyświetlono: 635 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Ciasto tortowe

Nasączone syropem z brzoskwiń delikatne biszkopty , przełożone masą budyniową z owocami ..........

kategoria: Ciasta biszkopty opublikowany: 23.04.2017 | wyświetlono: 12884 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: Karina253

Ciasto truskawkowe marzenie

Ciasto jest pyszne delikatny krem i soczyste truskawki.Ciasto idealne na lato :)

kategoria: Ciasta Desery kisiele opublikowany: 08.06.2014 | wyświetlono: 585 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE