REKLAMA

CIASTO TORTOWE SERO-TRUSKAWKOWE

wyświetlono: 1314 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Ciasto z dwoma kolorowymi biszkoptami. Ciasto przełożone kremem serowym z truskawkami. Ciasto bardzo delikatne i pyszne, może zastąpić tort.

opublikowany: 31.01.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 4 godz. 10 min
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt ciemny:
    -5 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -3 budynie czekoladowe
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.


    biszkopt jasny:
    -5 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -1 biały kisiel
    - 2 białe budynie
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    nasączenie:
    -ok. 1/2 szklanki rzadkiej frużeliny malinowej
    (gęstą rozmieszać z odrobiną gorącej wody)

    masa serowo-truskawkowa:
    -ok.200 g. truskawek (dałam mrożone)
    -1 szklanka wody
    -2 galaretki truskawkowe
    -1/2 kg. sera śmietankowego z wiaderka
    -1 l. śmietanki 30 %(-100 ml. do polewy)
    -100 g. cukru pudru
    -20 g. zelatyny
    -1/2 szklanki wody

    polewa czekoladowa:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 g. mlecznej czekolady
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. masła
Ocena:

(średnia 4.5 z 142 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • CIASTO TORTOWE SERO-TRUSKAWKOWE 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić, ale nie przebić. Przesiewać do tego stopniowo budynie z proszkiem , delikatnie wymieszać ale już łopatką. Przelać do blaszki(30x40) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180* ok 25-30 min.
    Drugi biszkopt upiec tak samo, ale już z kisielem i budyniem.
  • CIASTO TORTOWE SERO-TRUSKAWKOWE 2. nasączenie-Biszkopt ciemny w blaszce, nasączyć frużeliną.
  • CIASTO TORTOWE SERO-TRUSKAWKOWE 3. masa-Truskawki rozdrobnić blenderem, dodać wodę i zagotować.Odstawić z palnika i zaraz wsypać galaretki. Wymieszać do rozpuszczenia galaretek i ostudzić do lekkiego tężenia.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem, potem serem.Dolewać tężejącej galaretki i miksować. Na koniec zmiksować z letnią żelatyną. Zaraz wylać na biszkopt w blaszce.
  • CIASTO TORTOWE SERO-TRUSKAWKOWE 4. Przykryć drugim biszkoptem i schłodzić.
  • CIASTO TORTOWE SERO-TRUSKAWKOWE 5. polewa-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance i masłem.Rozsmarować po placku i przetrzymywać w lodówce. Kroić na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Ciasto tortowe

Nasączone syropem z brzoskwiń delikatne biszkopty , przełożone masą budyniową z owocami ..........

kategoria: Ciasta biszkopty opublikowany: 23.04.2017 | wyświetlono: 11798 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE