Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu - zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach i nie sposób poprzestać na jednym kawałku.
Ciasto śniegowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy
• Ubić białka na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić.
• Dodawać po jednym żółtku zmniejszając obroty miksera.
• Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać mikserem lub łyżką.
• Na koniec dodać ocet i wylać do blaszki (25x35) wyłożonej papierem do pieczenia.
• Piec w temp. 170 st.C przez 20 minut.
Masa budyniowa
• Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z żółtkami i mąkami.
• Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
• Ugotować budyń ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła.
• Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu, ucierać, aż zrobi się gładka.
Piana zaparzana
• Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić.
• Miskę wstawić na garnek z gotującą wodą i ubijać, aż piana zrobi się gorąca.
• Na koniec dodać sok z cytryny.
Składanie ciasta
• Biszkopt przeciąć na 2 części i obie nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu.
• Na jedną część wyłożyć całą masę budyniową i przykryć drugim biszkoptem.
• Na wierzch wyłożyć pianę i posypać startą czekoladą.
Komentarze