Ciasto Śniegowiec

4.37 (241 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu - zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach i nie sposób poprzestać na jednym kawałku.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy
    • 6 jajek
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka octu winnego
    Masa budyniowa
    • 200 g masła
    • 1/2 litra mleka
    • 4 żółtka
    • 1 cukier waniliowy
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 6 łyżek cukru
    Piana zaparzana
    • 4 białka
    • 1/2 szklanki cukru
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1/2 czekolady gorzkiej
    Poncz
    • 1 szklanka wody przegotowanej
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 łyżka spirytusu - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.37 (241 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śniegowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy
    • Ubić białka na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić.
    • Dodawać po jednym żółtku zmniejszając obroty miksera.
    • Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać mikserem lub łyżką.
    • Na koniec dodać ocet i wylać do blaszki (25x35) wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Piec w temp. 170 st.C przez 20 minut.
    Masa budyniowa
    • Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z żółtkami i mąkami.
    • Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
    • Ugotować budyń ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła.
    • Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu, ucierać, aż zrobi się gładka.
    Piana zaparzana
    • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić.
    • Miskę wstawić na garnek z gotującą wodą i ubijać, aż piana zrobi się gorąca.
    • Na koniec dodać sok z cytryny.
    Składanie ciasta
    • Biszkopt przeciąć na 2 części i obie nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu.
    • Na jedną część wyłożyć całą masę budyniową i przykryć drugim biszkoptem.
    • Na wierzch wyłożyć pianę i posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować