Ciasto Cielaczek

4.38 (347 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Szybki sposób na pyszne ciasto.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto czekoladowe (forma 21x32):
    2 jajka
    1 szklanka cukru kryształ
    2 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki kakao
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka mleka

    Składniki na ser:
    500 g białego sera
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru kryształ
    1 cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.38 (347 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cielaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser biały mielimy w maszynce lub dokładnie wyrabiamy rękami tak, by nie było grudek. Miksujemy z jajkami oraz cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem na gładką masę. Masa ma być rzadka.
  • 2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając, dodajemy mąkę zmieszaną z sodą, proszkiem oraz kakao. Wraz z mąką powoli wlewamy olej. Na koniec małym strumieniem wlewamy mleko i cały czas mieszamy, aby ciasto "napowietrzyło się". Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję. Ciasto czekoladowe wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę. Na powierzchni ciasta nakładamy łyżką porcje (kleksy) z masy serowej. Pieczemy w temp. 180 C z termoobiegiem ok 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować