Pyszne ciasto Kilimandżaro z jabłkami - idealne na każdą okazję

4.08 (310 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składa się ono z kakaowego, mięciutkiego biszkoptu, masy jabłkowej, masy budyniowej, całość polana jest polewą czekoladową. Ciasto jest naprawdę wspaniałe, pięknie wygląda, zawsze wszystkim smakuje.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ***proporcje są na dużą blaszkę ok 25x35cm

    KAKAOWY BISZKOPT

    -6 jajek
    -2 białka (z masy)
    -3/4 szkl mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -0,5 szkl cukru
    -3 płaskie łyżki kakao

    KREM

    -2 żółtka
    -3/4 szkl cukru
    -cukier waniliowy 8g
    -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    -4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
    -750ml mleka
    -250g masła

    MASA JABŁKOWA

    -2 łyżki masła
    -1,5 kg jabłek
    -2 galaretki cytrynowe
    -łyżeczka żelatyny

    POLEWA

    -100g czekolady deserowej
    -50g masła
    -3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.08 (310 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Ciasto

Pyszne ciasto kilimandżaro z jabłkami - idealne na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszne ciasto Kilimandżaro z jabłkami-idealne na każdą okazje 1. Na początek zrobimy bazę do kremu - do garnka dajemy 2 żółtka (białka odkładamy), 8 g cukru waniliowego i 3/4 szklanki cukru. Mieszamy, dodajemy mleko, mieszamy i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy i gotujemy budyń, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką. Studzimy.

    KAKAOWY BISZKOPT

    Żółtka oddzielamy od białek. 8 białek (6+2 z masy) ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier - miksujemy do jego rozpuszczenia.
    Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao - wszystko miksujemy na małych obrotach aż do połączenia. Ciasto przelewamy do blaszki 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy około 25 minut do suchego patyczka.
    Biszkopt pięknie wyrasta, jest mięciutki i puszysty. Studzimy go i kroimy na dwa spody.

    MASA JABŁKOWA

    1,5 kg jabłek (ja kupiłam odmianę Ligol - nie ściemniały mi) obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku.
    Do garnka dajemy 2 łyżki masła, rozpuszczamy i dodajemy jabłka. Prażymy do miękkości około 10 minut. Następnie dodajemy 2 galaretki i 1 łyżeczkę żelatyny.
    Mieszamy do rozpuszczenia się galaretek i połączenia. Studzimy.


    Na pierwszy spód biszkopta dajemy zimną masę jabłkową. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.

    Następnie do miski dajemy 250 g miękkiego masła, ucieramy je na puch i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.

    Tak powstały krem rozprowadzamy po stężałej masie jabłkowej.
    Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem biszkoptowym.

    Do miski dajemy czekoladę (powinna być dobrej jakości), masło oraz mleko - wstawiamy na 1 minutę do mikrofali lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Wszystko mieszamy trzepaczką do połączenia.

    Polewą smarujemy ciasto.

    Ja rozpuściłam jeszcze kilka kostek białej czekolady, dałem je do woreczka, nacięłam róg i zrobiłam niteczki na wierzchu ciasta, na ciemnej polewie, ale nie jest to konieczne.

    Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

    Następnego dnia jest pięknie stabilne, bardzo podzielne, ładnie się kroi. Ciasto pięknie wygląda w przekroju i jest naprawdę wspaniałe w smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować