Łatwe ciasto na każdą okazję

4.4 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Oto przepis na proste w wykonaniu ciasto ze składników, które zawsze są w domu. Przyda się, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na pieczenie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2,5 szkl + 3 łyżki mąki pszennej
    1 i 1/4 szkl cukru, najlepiej drobnego do wypieków
    5 jajek
    3/4 szkl oleju
    3/4 szkl wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka aromatu migdałowego lub waniliowego
    3 łyżki kakao

    Dodatkowo:

    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.4 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kakaowe Desery Ciasto

Łatwe ciasto na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do ciasta i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej i aromat, mieszamy, wlewamy wodę i jeszcze raz mieszamy całość, do połączenia składników.
  • 2. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao i starannie mieszamy.
  • 3. Wykładamy papierem do pieczenia formę o wym. 32x20cm i wlewamy na przemian ciemne i jasne ciasto. Za pomocą wykałaczki lub widelca robimy esy – floresy i wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy około 1 godz. w 170 – 180ºC, do suchego patyczka.
  • 4. Wierzch ostudzonego ciasta zdobimy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.

Porady

Do ciasta możemy użyć też innego aromatu, np. rumowego. Jeśli ktoś lubi słodziutkie wypieki, można dodać więcej cukru. Jeszcze przed wylaniem ciasta na formę warto kilkakrotnie "pociąć" je nożem, usunie to duże pęcherzyki powietrza powstałe podczas mieszania ciasta i zapobiegnie powstawaniu nierówności przy pieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować