Ciasto śliwkowe z budyniową pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Kruche ciasto, śliwki, budyniowa pianka i kruszonka. Pyszny klasyk!

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Uwaga: Szklanka 200 ml
    Składniki na ciasto:
    1/2 kilograma mąki pszennej (użyłam tortowej)
    200 g masła
    4 jajka
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki kaszy manny
    1 budyń waniliowy
    300 g śliwek
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanej porcji mąki ujmuję 2 łyżki. Pozostałą mąkę, żółtka (białka wykorzystamy do piany), masło i cukier puder zagniatam tylko do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
    2 garście ciasta odkładam do 2 łyżek mąki, a resztę ciasta zagniatam. Ciasto będę piekła w blaszce 30 cm x 35 cm. Na papierze do pieczenia rozwałkowuję ciasto na wielkość blaszki i wkładam razem z papierem do blaszki. Blaszkę wstawiam na 15 minut do lodówki, a następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekam 20 minut.
  • 2. W tym czasie usuwam pestki ze śliwek i kroję śliwki w kostkę.
    Białka ubijam i pod koniec ubijania dodaję powoli partiami cukier. Za każdym razem ubijam tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypuję budyń i jeszcze krótko miksuję. Piana musi być ubita jak na bezę, żeby nie opadła.
    2 garście ciasta, które odłożyłam, mieszam delikatnie palcami z 2 łyżkami mąki i tworzę kruszonkę.
    Podpieczone ciasto wyciągam z piekarnika, posypuję kaszą manną. Na to wykładam śliwki, a na śliwki ubitą pianę. Całość posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika na około 35 minut, aż piana zrobi się złota.
    Ciasto śliwkowe z budyniową pianką gotowe. Smacznego .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować