Ptasie mleczko

4.5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis sprzed wieków, dzisiaj go tylko lekko zmodernizowałam. Do jednej warstwy dodałam zmielone pestki dyni.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 białek
    cukier puder 390 g
    żelatyna 2 łyżki
    2-3 łyżki prażonych pestek dyni ( zmielone )
    2 łyżki kakao
    sok z cytryny do smaku
    aromat rumowy
    czerwone porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pesto

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Elzbieta JASTRZEBSKA 1. 2 łyżki żelatyny namoczyć w takiej ilości zimnej przegotowanej wody, aby ją przykryła.

    Gdy napęcznieje dolać przegotowaną gorącą wodę, tak aby uzyskać pół szklanki płynu.

    Jajka dokładnie umyć i na 1 minutę zalać gorącą wodą.

    Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać zapach rumowy.

    Łyżkę białek wymieszać z ostudzoną, ale płynną żelatyną, dokładnie wymieszać i wlać do białek. Masę podzielić na trzy części.

    Do pierwszej dodać zmielone pestki dyni, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej dodać sok z cytryny.

    Tortownicę 22-25 cm wyłożyć folią ( nie jest to konieczne, można lekko posmarować masłem ) i wkładać warstwy poszczególnych części. Wstawić do lodówki do stężenia.

    Wierzch można polać gorzką polewą czekoladową. Podawać z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami, lub musem z tych porzeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Pestki Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować