Ciasto Ptasie mleczko

4.5 (162 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ptasie mleczko to kuszący kawałek placka tworzonego na zimno bez pieczenia. Lekkością nie ma sobie równych. Polany czekoladą zaspokoi każde nawet najbardziej wymagające podniebienie. Śmietankowy smak polany czekoladą to idealny duet.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Niezwykle lekkie ciasto (cake) , niczym chmurka na niebie o śmietankowym wnętrzu polane czekoladową polewą to prosty przepis ma ptasie mleczko oraz na kulinarny sukces. Placek na zimno którym można poczęstować bliskich. Jak zrobić takie ciasto ? Ten film kulinarny na te pytanie państwu odpowie.
    Skład:
    8 jajek
    200 g cukru (1 szklanka)
    4 łyżki soku z cytryny
    9 ml aromatu śmietankowego
    30 g łyżeczek żelatyny (9 łyżeczek)
    100 g krakersów (jedna paczka)
    200 ml polewy czekoladowej (polecam film na moim kanale),
    który wyjaśnia jak zrobić dobrą polewę.
    Lub (dwa opakowania 100 g).
    Papier do pieczenia.
    Forma wymiary 30 - 25 cm.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ptasie mleczko Placek

Ciasto ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności oddzielamy białko od żółtek. Następnie rozpuszczamy w 200 ml gorącej przegotowanej wody 8 łyżeczek żelatyny.
    Z białek, które uzyskaliśmy z jajek ubijamy gęstą pianę, dodając przed ubijaniem szczyptę soli.
    Gdy już piana zostanie ubita na sztywno dodajemy do niej 200 g cukru (1 szklanka), sok z cytryny, aromat śmietankowy i wcześniej rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Wszystko jeszcze chwilę miksujemy.
  • 2. Brytfankę o wyściełamy papierem do pieczenia a następnie na dnie układamy warstwę krakersów.
    Następnie na tę warstwę krakersów nakładamy wcześniej ubitą pianę z jajek z dodatkami. Równo ją rozprowadzamy.
    A następnie wcześniej przygotowaną polewą (przepis na polewę znajdziecie na moim kanale lub można zakupić taką w torebce w sklepie). Tworzymy trzecią warstwę ptasiego mleczka.
  • 3. Całość odstawiamy do chłodnego miejsca na około 4 godziny. A najlepiej odstawić ptasie mleczko do lodówki i dopiero na drugi dzień konsumpcję rozpoczynać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować