Sałatka bezludna wyspa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy, osobno żółtka i białka. Żółtka odkładamy. Białą i jasnozieloną część pora drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Selera i kukurydzę odsączamy z zalewy. Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą, dodajemy 2 łyżki majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przekładamy do miski, delikatnie dociskamy i odwracamy ją na talerz, aby uzyskać kształt wyspy. Wyspę smarujemy cienką warstwą majonezu i obsypujemy ją żółtkiem, zaś na dole przyklejamy listki natki. Na patyczki od szaszłyków nakładamy oliwki, wbijamy je w sałatkę. W ostatnią oliwkę wkładamy natkę pietruszki.
Życzę smacznego :)
Porady
Sałatkę proponuję podać na niebieski talerzu, który przypomina ocean :-)
Komentarze