Wyspa czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszny deser kawowo-czekoladowy.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Żelka kawowa:
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki wody
    1/2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka wody

    Masa czekoladowa:
    1 opak.serka mascarpone 250 g
    2 czekolady gorzkie

    Glazura czekoladowa:
    75 g cukru
    25 ml wody
    75 g czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wody
    2 łyżki śmietany kremówki

    6 biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kawy

Wyspa czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuścić. Żelatynę rozpuścić. Wymieszać kawę z żelatyną. Wlać do foremki silikonowej mniejsze półkole. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

    Przygotowanie masy czekoladowej:

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek miksujemy i dodajemy pomału przestudzoną troszeczkę czekoladę. Do silikonowych foremek (większe półkole) wlewamy masę czekoladową do połowy. Zatapialny żelkę ,zalewamy resztą masy i wkładamy biszkopcik. I tak samo z pozostałymi. Wkładamy na 40 minut do lodówki.

    Glazura:

    Cukier, wodę, czekoladę i śmietanę podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić i zmieszać z glazurą. Lekko przestudzoną glazurą polewać wyjęte z lodówki wyspy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Glazura Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować