Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe)

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje naprawdę obłędnie. Śliwki idealnie komponują się kruchym i maślanym spodem oraz taką samą, pyszną kruszonką.

  • 60 min

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 12 x 16 cm)
    150g masła
    180g mąki pszennej
    70g cukru pudru (zmieliłam trzcinowy)
    Dodatkowo:
    1 łyżka kaszy manny
    1/2 kg śliwek
    1-2 łyżki cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Placek Desery

Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ackr1h 1. Umyte śliwki przekroić wzdłuż i powyjmować z nich pestki.
  • image-1lklvcs 2. Masło, mąkę i cukier szybko połączyć i podzielić na 2 części.
    (Można użyć blendera. Ciasto należy wyrabiać - jak najmniej.)
    Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
  • image-18qh75x 3. Drugą wyłożyć blaszkę - uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
    Ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
    Podpiec 15 minut w 180 stopniach.
  • image-04ivmxd 4. Po tym czasie ciasto posypać kaszą manną i ułożyć (skórką do góry) śliwki.
    Całość posypać cukrem, a następnie startą częścią reszty ciasta (schłodzonego).
  • image-0plwu9r 5. Piec dodatkowe 30 minut w 180 stopniach - do momentu, aż wierzch delikatnie się zarumieni.

Porady

Ciasto idealnie smakuje na ciepło, jak też następnego dnia - po nabraniu wilgoci z owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować