Ciasto piegusek z lukrem i kandyzowanymi owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Gdy nie mamy czasu,żeby upiec tradycyjny makowiec możemy upiec oto taki piegusek,którego dopełnieniem będzie lukier i pyszne owoce kandyzowane.Takie ciasto z powodzeniem możemy upiec na świąteczny stół.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    20 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    pół szklanki suchego zmielonego maku
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Lukier:
    1 białko
    cukier puder ( kilka łyżek)
    5 dag kandyzowanych owoców ( mieszanki keksowej )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto Pieguski

Ciasto piegusek z lukrem i kandyzowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę,następnie dodajemy mak i chwilę ucieramy.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie pianę delikatnie mieszamy z ciastem.
  • 2. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 21 cm x 25 cm.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni.Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy i kroimy w kwadraty.
  • 3. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.
  • 4. Lukrem polewamy pokrojone w kostki ciasto,lukier powinien trochę spływać z kostek.Na koniec dekorujemy je owocami kandyzowanymi i odstawiamy do zastygnięcia.Po tym czasie podajemy.

Porady

Ja kupiłam gotowy suchy mielony mak.Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować