Ciasto piegusek z lukrem

4.42 (174 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Gdy mam ochotę na strucle makową, to piekę to ciasto z makiem. Smakiem jest podobne, ale robi się błyskawicznie.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Blaszka 23/33 cm

    -300 g mąki pszennej tortowej,
    -1 szklanka suchego maku,
    -250 g cukru,w tym cukier wanilinowy,
    -4 jajka (osobno żółtka i białka),
    -250 g masła lub margaryny,
    -1 szklanka mleka,
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -trochę aromatu migdałowego.

    Lukier cytrynowy:
    -2 szklanki cukru pudru,
    -sok wyciśnięty z jednej cytryny,
    -2 łyżki suchego maku do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.42 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pieguski

Ciasto piegusek z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek wymieszać,odłożyć. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
  • 2. Dodać mąkę,mak,mleko i aromat migdałowy.Delikatnie wymieszać łyżką.
  • 3. Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dodać do masy i znów delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do formy,wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 160 C ( termoobieg) piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę na 180 C i piec kolejne 25 minut, do tzw.suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
  • 4. Przygotować lukier:
    Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Polać ciasto i posypać makiem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować