Ciasto Pani Walewska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Moim zdaniem jest to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam. Co tu dużo mówić pyszny kruchy spód, do tego beza, a całość przekładana jest powidłami i kremem budyniowym. Ciasto Pani Walewska doskonale sprawdza się pod czas uroczystości w gronie najbliższych.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto kruche
    350 g mąki pszennej
    200 g masła
    150 g cukru pudru
    4 g proszku do pieczenia
    4 żółtka
    beza
    100 g cukru pudru
    20 g mąki ziemniaczanej
    4 białka
    krem budyniowy
    700 ml mleka
    150 g masła
    120 g cukru(3/4 szklanki)
    60 g budyniu waniliowego
    20 g mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    dodatkowo
    300 g powideł
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier. Mieszamy. Dodajemy żółtka i zimne masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na części. Pierwszy blat wałkujemy na kształt formy do pieczenia(u mnie była to prostokątna forma do pieczenia). Smarujemy połową powideł. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Beza: Białka ubijamy na sztywno. Dodajmy stopniowo cukier. Miksujemy do momentu powstania gładkiej bezy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Chwilę mieszamy drewnianą łyżką.
    Drugą część ciasta rozwałkowujemy podobnie jak pierwszą na wielkość formy do pieczenia . Smarujemy powidłami i układamy bezę. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzimy.
    Krem budyniowy: 500 ml mleka zgotowujemy z cukrem. W 200 ml zimnego mleka mieszamy budyń, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Do gotującego się budyniu dodajemy mieszankę. Mieszamy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń.
    Wystudzony spód(bez bezy i powideł) smaruję kremem budyniowym. Na kremie układam kruche ciasto z bezą i powidłami. Chłodzę w lodówce przez co najmniej dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować