Ciasto orzechowe z kremem

  • wyświetlono: 13725 |
  • dodany do książki kucharskiej: 55 |
  • polecenia: 2

Kruche ciasto z winnym dżemem, dużą ilością orzechów i budyniowym kremem. Proste i smaczne.

IMG_4402

Składniki

Ciasto białe:
500 g mąki
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
200 g margaryny
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:
300 g mąki
150 g margaryny
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
1 łyżka śmietany
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

350 g orzechów włoskich
ok.300g kwaśnego dżemu (u mnie śliwkowy z czekoladą i orzechami laskowymi)

Krem:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy z dodatkiem wanilii
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 czubate łyżki cukru
250 g masła
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka ekstraktu wanilii

Forma: 24 X 36 wyłożona papierem do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowe z kremem

  • Ciasto białe1. Ciasto białe:
    Jajko utrzeć z cukrami. Dodać miękką margarynę i dalej ucierać. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować i dodać mąkę. Mikser włączyć na najmniejsze obroty i ucierać aż zrobią się grudki. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Podzielić na trzy części.
  • Ciasto ciemne2. Ciasto ciemne:
    Ciasto ciemne przygotować tak jak ciasto białe. Kakao dodać razem z proszkiem do pieczenia i śmietaną. Podzielić na trzy i na 30 minut włożyć do zamrażarki.
  • Przed pieczeniem3. Ciasto jasne rozwałkować na wielkość formy, posmarować 1/3 ilości dżemu i posypać 1/3 grubo posiekanych orzechów. Jedno ciasto ciemne zetrzeć na tarce jarzynowej i rozsypać na orzechy. Piec 18 - 20 minut w temperaturze 200 stopni.Pozostałe dwa ciasta przygotować w ten sam sposób.
  • 4. Krem:
    Z mleka cukru i budyniu z mąką ziemniaczaną ugotować budyń. Masło utrzeć i partiami dodać zimny budyń. Na koniec dodać ekstrakt wanilii i sok z cytryny do smaku.
  • Ciasto orzechowe z kremem5. Na pierwszy placek wyłożyć połowę kremu, na krem drugi placek i reszta kremu a następnie położyć trzeci placek i lekko docisnąć. Odłożyć do schłodzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, chociaż nie jest to konieczne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemama_mnie_nauczylaorzechykruche ciastoWielkanocmasa budyniowaświętaboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ev5mnl

Dodane przez: bozena58

Ciasto orzechowe z kremem o smaku ajerkoniaku

smaczne orzechowe ciasto na każda...

Czekoladowe ciasto na nalewce z kremem orzechowym

Dodane przez: juchab

Czekoladowe ciasto na nalewce z kremem orzechowym

Wilgotne, mięciutkie i aromatyczne...

Ciasto z jabłkami i kremem orzechowym

Dodane przez: czarrna

Ciasto z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto z jabłkami i kremem orzechowym...

Ciasto czekoladowe z karmelowym kremem i bezą orzechową

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowe z karmelowym kremem i...

Pyszne, wilgotne i mocno kakaowe...

pyszne ciasto

Dodane przez: rozaroza

Ciasto jabłkowo-orzechowe z pysznym kremem

Smaczny wypiek jesienny. Jabłka...

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowo-orzechowym

Dodane przez: jolao

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowo-orzechowym

Miodowe blaty, chrupiące orzechy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.