Ciasto orzechowe z kremem

4.97 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kruche ciasto z winnym dżemem, dużą ilością orzechów i budyniowym kremem. Proste i smaczne.

Składniki:

  • Ciasto białe:
    500 g mąki
    100 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    200 g margaryny
    1 jajko
    3 łyżki śmietany 18%
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto ciemne:
    300 g mąki
    150 g margaryny
    100 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    350 g orzechów włoskich
    ok.300g kwaśnego dżemu (u mnie śliwkowy z czekoladą i orzechami laskowymi)

    Krem:
    500 ml mleka
    1 budyń waniliowy z dodatkiem wanilii
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    4 czubate łyżki cukru
    250 g masła
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka ekstraktu wanilii

    Forma: 24 X 36 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.97 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Ciasto orzechowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto białe 1. Ciasto białe:
    Jajko utrzeć z cukrami. Dodać miękką margarynę i dalej ucierać. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować i dodać mąkę. Mikser włączyć na najmniejsze obroty i ucierać aż zrobią się grudki. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Podzielić na trzy części.
  • Ciasto ciemne 2. Ciasto ciemne:
    Ciasto ciemne przygotować tak jak ciasto białe. Kakao dodać razem z proszkiem do pieczenia i śmietaną. Podzielić na trzy i na 30 minut włożyć do zamrażarki.
  • Przed pieczeniem 3. Ciasto jasne rozwałkować na wielkość formy, posmarować 1/3 ilości dżemu i posypać 1/3 grubo posiekanych orzechów. Jedno ciasto ciemne zetrzeć na tarce jarzynowej i rozsypać na orzechy. Piec 18 - 20 minut w temperaturze 200 stopni.Pozostałe dwa ciasta przygotować w ten sam sposób.
  • 4. Krem:
    Z mleka cukru i budyniu z mąką ziemniaczaną ugotować budyń. Masło utrzeć i partiami dodać zimny budyń. Na koniec dodać ekstrakt wanilii i sok z cytryny do smaku.
  • Ciasto orzechowe z kremem 5. Na pierwszy placek wyłożyć połowę kremu, na krem drugi placek i reszta kremu a następnie położyć trzeci placek i lekko docisnąć. Odłożyć do schłodzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, chociaż nie jest to konieczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować