Ciasto na zimno z kajmakiem,masą truskawkową i borówkami pod galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na dno ułożyć herbatniki. Masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej, wylać na ułożone herbatniki. Na masę ułożyć ponownie warstwę herbatników.
2.Truskawki wkładamy do rondla, dodajemy 1/2 szklanki cukru i doprowadzamy do wrzenia. Budyń rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody i dolewamy do truskawek. Całość szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Dokładnie studzimy (inaczej masa się zważy!)
3.Przygotowujemy 2 garnki. Do mniejszego wlewamy wodę i gotujemy. Do większego wbijamy dwa jajka i wsypujemy pozostały cukier. Duży garnek kładziemy na mniejszy. Całość ubijamy mikserem na średnich obrotach 10 minut. Lekko studzimy.
4.W dużej misce rozcieramy masło ( w temperaturze pokojowej ) i stopniowo dodajemy ubite jajka i budyń truskawkowy. Mikserem na niskich obrotach łączymy ze sobą składniki. Na koniec STOPNIOWO wlewamy spirytus i sok z cytryny.Wylewamy masę na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
5.Galaretki zalewamy gorącą wodą, studzimy i zostawiamy w lodówce do lekkiego stężenia.Gdy stężeje dodajemy borówki i wylewamy na wierzch ciasta.
Komentarze