Ciasto z masą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Przelać do formy o wym. 24x35 Piec 20 minut w temp. 180 s C. Wystudzić.
Biszkopt jasny wykonać tak samo i piec 30 minut w temp. 180 s C. Po wystudzeniu przekroić na 2 części.
Masa truskawkowa: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki zmiksować. Śmietanę kremówkę z mascarpone ubić na sztywny krem, dodać truskawki i galaretkę, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia masy. Masę podzielić na 2 części
Złożenie: Biszkopt ciemny - masa truskawkowa - biszkopt jasny - masa truskawkowa - biszkopt jasny - polewa czekoladowa - dowolnie udekorować i schłodzić. Smacznego :)
Porady
Jeśli do masy chcemy użyć jogurt grecki to od dzielnie ubijamy śmietanę kremówkę.
Komentarze