Ciasto z masą truskawkową

4.98 (203 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Do przygotowania masy używam truskawki świeże lub mrożone.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt ciemny:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na biszkopt jasny:
    7 jajek
    7 łyżek cukru
    7 łyżek mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na masę truskawkową:
    500 g truskawek świeżych lub mrożonych
    2 galaretki truskawkowe
    500 g serka mascarpone lub jogurtu greckiego
    330 ml śmietany kremówki
    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa

Wystaw ocenę:

4.98 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z masą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Przelać do formy o wym. 24x35 Piec 20 minut w temp. 180 s C. Wystudzić.
    Biszkopt jasny wykonać tak samo i piec 30 minut w temp. 180 s C. Po wystudzeniu przekroić na 2 części.
    Masa truskawkowa: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki zmiksować. Śmietanę kremówkę z mascarpone ubić na sztywny krem, dodać truskawki i galaretkę, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia masy. Masę podzielić na 2 części
    Złożenie: Biszkopt ciemny - masa truskawkowa - biszkopt jasny - masa truskawkowa - biszkopt jasny - polewa czekoladowa - dowolnie udekorować i schłodzić. Smacznego :)

Porady

Jeśli do masy chcemy użyć jogurt grecki to od dzielnie ubijamy śmietanę kremówkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować