Fit sernik na zimno z miętową galaretką i borówkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lekki deser na upalne dni, czyli sernik na zimno na owsianym spodzie z borówkami i miętową galaretką. Trzy warstwy, trzy kolory i trzy smaki, które razem tworzą smakowite ciacho, które można jeść bezkarnie, bo jest bez cukru :)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na formę o średnicy 18 cm
    Spód:
    1) 100 g płatków owsianych
    2) 100 g masła orzechowego
    3) 30 g masła
    4) 6 łyżek syropu klonowego
    5) 2 łyżeczki kakao
    Masa serowa:
    1) 250 g twarogu chudego lub półtłustego
    2) 150 g skyru lub gęstego jogurtu naturalnego
    3) 6 łyżek syropu naturalnego
    4) 15 g żelatyny
    5) kilka łyżek gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
    Galaretka miętowa:
    1) 500 ml wody
    2) 3-4 łyżeczki żelatyny
    3) 4 łyżki miodu
    4) 4-5 gałązek mięty
    Dodatkowo:
    1) 400 g borówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Fit sernik na zimno z miętową galaretką i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane delikatnie rozdrabniamy blenderem (tak, żeby nie wyszła mąka), następnie dodajemy masło, masło orzechowe i kakao i wszystko mieszamy aż składniki połączą się. Tak przygotowaną masą wylepiamy spód formy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  • 2. Przygotowujemy masę serową:
    1) Twaróg, skyr i syrop klonowy umieszczamy w misce i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. (Twaróg można też zmielić w maszynce do mięsa).
    2) Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, gdy już się rozpuści dodajemy ją do masy serowej i miksujemy.
  • 3. Masę serową wykładamy na schłodzony owsiany spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Przygotowujemy miętową galaretkę: Miętę zalewamy 400 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie dodajemy miód do smaku i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dodajemy do naparu z mięty i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Na serowej masie układamy borówki i zalewamy je tężejącą miętową galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, żeby galaretka zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Płatki Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować