Lekki deser na upalne dni, czyli sernik na zimno na owsianym spodzie z borówkami i miętową galaretką. Trzy warstwy, trzy kolory i trzy smaki, które razem tworzą smakowite ciacho, które można jeść bezkarnie, bo jest bez cukru :)
3 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
na formę o średnicy 18 cm
Spód:
1) 100 g płatków owsianych
2) 100 g masła orzechowego
3) 30 g masła
4) 6 łyżek syropu klonowego
5) 2 łyżeczki kakao
Masa serowa:
1) 250 g twarogu chudego lub półtłustego
2) 150 g skyru lub gęstego jogurtu naturalnego
3) 6 łyżek syropu naturalnego
4) 15 g żelatyny
5) kilka łyżek gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Galaretka miętowa:
1) 500 ml wody
2) 3-4 łyżeczki żelatyny
3) 4 łyżki miodu
4) 4-5 gałązek mięty
Dodatkowo:
1) 400 g borówek
Fit sernik na zimno z miętową galaretką i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane delikatnie rozdrabniamy blenderem (tak, żeby nie wyszła mąka), następnie dodajemy masło, masło orzechowe i kakao i wszystko mieszamy aż składniki połączą się. Tak przygotowaną masą wylepiamy spód formy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
2.Przygotowujemy masę serową:
1) Twaróg, skyr i syrop klonowy umieszczamy w misce i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. (Twaróg można też zmielić w maszynce do mięsa).
2) Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, gdy już się rozpuści dodajemy ją do masy serowej i miksujemy.
3.Masę serową wykładamy na schłodzony owsiany spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.
4.Przygotowujemy miętową galaretkę: Miętę zalewamy 400 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie dodajemy miód do smaku i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dodajemy do naparu z mięty i odstawiamy do ostygnięcia.
5.Na serowej masie układamy borówki i zalewamy je tężejącą miętową galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, żeby galaretka zastygła.
Komentarze