Ciasto na pierogi-wypróbowane i niezawodne

4.17 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciasto na pierogi, które zawsze się udaje, jest elastyczne, łatwo się wałkuje i dobrze się lepi. Nawet początkująca gospodyni sobie z nim poradzi.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka wrzątku
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.17 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi-wypróbowane i niezawodne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie na stolnicy do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Jeśli ciasto jest trochę za luźne podsypujemy je odrobiną mąki i wyrabiamy do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • o 2. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby " odpoczęło".
  • o 3. Wałkujemy ciasto. Ciasto na wrzątku jest elastyczne, łatwo się wałkuje i nie przywiera do stolnicy w trakcie wałkowania.

Porady

Możemy do ciasta dodać zamiast oleju 2 łyżki miękkiego masła. Możemy również wbić jedno żółtko, ale nie jest to konieczne. Z tej porcji mąki wychodzi 45 - 50 krążków o średnicy 7 centymetrów. Jeśli chcemy ulepić więcej pierogów podwajamy proporcje składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować