Ciasto na pierogi

4.5 (162 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zawsze gdy robię pierogi korzystam z tego przepisu. Ciasto wychodzi idealne, elastyczne, szybko się wyrabia.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    1/4 szklanki gorącego mleka
    3/4 szklanki letniej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy sól, wbijamy jajko i wlewamy wodę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na końcu wlewamy gorące mleko i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Porady

Ja wyrabiam ciasto na pierogi za pomocą robota kuchennego, ale jeśli ktoś wyrabia ręcznie na stolnicy , należy uważać, żeby nie oparzyć się gorącym mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować