Piernik długo-dojrzewający

4.5 (156 ocen)

Przepis ten gości w mojej rodzinie od pokoleń ;) Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego piernika. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu, choć czasochłonny. Bardzo długo pozostaje świeży, przechowywany w zimnym miejscu może stać nawet miesiąc, a z każdym dniem jest lepszy.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    370g miodu
    3 dag sody
    25 dag cukru
    20 dag masła
    ½ szkl mleka
    2 jajka
    1 paczka przyprawy do piernika

    Powidło śliwkowe to przełożenia piernika
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Powidła

Piernik długo-dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik 1. Masło, miód, cukier mieszając roztopić, aż do zagotowania. Po całkowitym ostudzeniu wbić jajka i mieszając dodawać mąki, sody i mleka. Na końcu dodać przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać w glinianym garnku. Zakryć ściereczką i odstawić na 2 tygodnie.
  • 2. Po tym czasie ciasto umieścić w dwóch szerszych keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 40-50 min w 170 stopniach.
  • 3. Piernik po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół, posmarować powidłem i złożyć.
  • 4. Piernik po upieczeniu jest stosunkowo twardy, jednak szybko nawilga od powidła, dodatkowo można owinąć go ściereczką czy folią spożywczą i odstawić na kilka dni.

Porady

Piernika można udekorować polewą czekoladową lub lukrem. Zamiast powidła ciasto przełożyć można masą budyniową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować