Ciasto mozaika z jabłkiem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak sobie wczoraj siedziałam po obiedzie i pomyślałam aby wykombinować jakieś ciasto, no i wymyśliłam pomieszałam kilka swoich sprawdzonych przepisów i wyszło super ciacho. Nie to żebym się przechwalała ja nie z tych po prostu lubię kombinację i często je wykorzystuję w swojej kuchni.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,

    1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),

    2 szklanki mąki pszennej,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    1 łyżeczka sody,

    1 szklanka oleju,

    0,5 szklanki mleka,

    1 łyżeczka kakao.



    dodatkowo : 2 jabłka ( całość jabłek 500 g ),

    5 łyżek żurawiny,

    7 łyżeczek cukru cynamonowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto mozaika z jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski dodać całe jajka oraz cukier, dokładnie zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na pulchną masę tak zwany kogel - mogel.
  • ciasto 2. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, oraz sodę i olej również zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąką.
  • ciasto 3. Gdy już ciasto mamy zmiksowane przygotować jabłka, obrać je i oczyścić z gniazd nasiennych, przekroić każde jabłko na cztery części. Żurawinę sparzyć gorącą wodą odczekać około 10 minut, następnie przecedzić przez sito aby pozbyć się wody.
  • ciasto 4. Do zmiksowanego ciasta dodać przygotowaną żurawinę, wymieszać łyżką. Dodać mleko i ponownie wymieszać łyżką.
  • ciasto 5. Do blaszki 12 * 40 wyłożonej papierem do pieczenia wylać większą część ciasta. ( ja papier moczę w wodzie i energicznym ruchem go prostuję wtedy lepiej układa się w blaszce ). Do mniejszej części ( tak około 8 łyżek ciasta ) wsypać kakao i wymieszać łyżką.
  • ciasto 6. Na białe ciasto przez środek wylać ciasto kakaowe. ( Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany ). Jak już ciasto kakaowe jest wylane od początku do samego końca za pomocą końcówki łyżki zrobić tak zwane esy - floresy.
  • ciasto 7. Na tak przygotowane ciasto położyć ponacinane jabłka ( najlepiej gdy są twarde ), na jabłka posypać cukier cynamonowy.
  • ciasto 8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka.
  • ciasto 9. Gdy ciasto już się upiecze studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i gdy jest chłodne wyjąć razem z papierem do pieczenia na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od spodu. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
  • ciasto 10. Ciasto wyszło bardzo smaczne nadaje się dla gości jak również do mleka lub gorącego kakao. Z wierzchu jest super chrupiące a w środku wilgotne, dodatek jabłka fajnie komponuje się z ciastem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować