Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną

  • wyświetlono: 289 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ciasto bananowe z jabłkiem, które urzeka zmysły cudownym zapachem cynamonu. Jest pełne orzechów i żurawiny, a wierzch pokrywa czekoladowa polewa. To ciasto to moc pysznych składników, które razem tworzą niesamowicie pyszne połączenie :)

Kasia Futka
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 4 dojrzałe banany
- 1 duże jabłko
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 130 g masła
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

POLEWA
- 100 g czekolady deserowej
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek mleka
- płatki czekolady (do posypania)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną

  • 1. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do niego miód i rozgniecione banany.
  • 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Do suchych składników dodajemy kawałki jabłka, posiekane orzechy włoskie i żurawinę. Jajka ubijamy za pomocą miksera z cukrem trzcinowym oraz waniliowym. Zawartość łączymy z suchymi składnikami oraz bananami, miodem i masłem.
  • 3. Keksówkę o wymiarach 30 cm x 12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).
  • 4. Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto, posypujemy czekoladowymi płatkami i odstawiamy do stężenia. Życzę smacznego! :)

Porady

Ciasto można udekorować także samym cukrem pudrem albo serwować w wersji bez słodkiej polewy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto świątecznepolewa czekoladowaciasto czekoladowechlebek bananowyciasto bananowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-1k0dxhp

Dodane przez: anita176

Wegańskie ciasto bananowe z żurawiną

Kolejny eksperyment z serii : kuchnia...

Ciasto bananowe z orzechami

Dodane przez: zielonakuchniablog

Ciasto bananowe z orzechami

Czas na ciasto bananowe, baaardzo...

Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pomarańczą (wegańskie)

Dodane przez: Patrycja33

Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pomarańczą...

Zapraszam Was kochani na ciasto...

CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

CIASTO BANANOWO-CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI

Z okazji dnia chłopaka polecam...

ciasto marchewkowe

Dodane przez: elka72

Ciasto marchewkowe z orzechami i żurawiną...

Jesień to idealna pora na marchewkowe...

Ciasto z jabłkiem  i twarożkiem

Dodane przez: JOANNA 55a

Ciasto z jabłkiem i twarożkiem

Ciasto szybko się przygotowuje,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE