Leniwa, nocna drożdżówka z jabłkiem, żurawiną

4.38 (169 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Leniwa, nocna drożdżówka jest bardzo łatwa bez wyrabiania ciasta drożdżowego, ciasto jest zwarte, puszyste, smaczne.........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki temperatura pokojowa =
    drożdże świeże 10 g,
    cukier 1 szklanka,
    jajka 3 sztuki "L",
    mleko 1,5 szklanki,
    olej rzepakowy 3/4 szklanki,
    mąka tortowa 600 g,
    sól 1 szczypta,
    żurawina świeża, mrożona 2 szklanki + 2 łyżki cukru,
    jabłka 5 sztuk średnie,
    cukier puder - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

4.38 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Leniwa, nocna drożdżówka z jabłkiem, żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • eniwa, nocna drożdżówka z jabłkiem, żurawiną 1. Do miski dodawać składniki wg podanej kolejności w przepisie - do miski wyspać pokruszone drożdże świeże, cukier, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę, sól i BEZ MIESZANIA miskę nakryć talerzem i zostawić na cała noc na blacie kuchennym.

    Świeżą, zamrożoną żurawinę zalać wodą do przykrycia i gotować z cukrem z 10 minut, odsączyć na sitku, sok jest dobry do herbaty.

    Rano mikserem spiralami wyrobić gładkie ciasto z 2 minuty,.
  • eniwa, nocna drożdżówka z jabłkiem, żurawiną 2. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzch poukładać jabłka ze skórką pokrojona na kawałeczki, rozsypać żurawinę.
  • eniwa, nocna drożdżówka z jabłkiem, żurawiną 3. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować