Ciasto mozaika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztopić, odstawić do wystygnięcia, dodać cukier, i miksować około 2 - 3 minut na najszybszych obrotach.Następnie dodać żółtka, i krótko zmiksować.Do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej, mleko, i miksować na średnich obrotach aż do połączenia składników. Na samym końcu dodać ubite na sztywno białka i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części.Do pierwszej części dodać 2 łyżki ciemnego kakao i zmiksować. Do drugiej części wsypać suchy mak,i wymieszać. łyżką.Do trzeciej części wsypać wiórki kokosowe, i wymieszać łyżką. Do czwartej części wsypać kisiel, kilka kropek barwnika i zmiksować na gładko.Blaszkę o wymiarach 25x39 cm wyścielić papierem do pieczenia i układać za pomocą łyżki obok siebie naprzemiennie różne kolory ciasta tworząc mozaikę. Ciasto wyrównać za pomocą lekko zwilżonej chłodną wodą łyżki.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i piec około 35 minut, ostudzić i przeciąć na pół.
2.Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na lekko sztywną pianę, wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. 3/4 masę śmietanowej wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim i rozsmarować pozostałą masę śmietanową. Ciasto schłodzić w lodówce. Dwie galaretki rozpuścić w 2,5 szklance wody i odstawić do stężenia. Banany pokroić w plastry, rozłożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Komentarze