Ciasto mozaika

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dość pracochłonne ciasto ale efekt końcowy jest znakomity

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    250 g margaryny,
    1,5 szklanki cukru pudru,
    2 szklanki mąki pszennej,
    6 jajek,
    6 łyżek oleju,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mleka,
    2 łyżki ciemnego kakao,
    2 łyżki suchego maku,
    2 łyżki wiórków kokosowych,
    1 czerwony kisiel,
    kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego.

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki,
    1 cytrynowa galaretka.
    oraz:
    2 banany ,
    2 czerwone galaretki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto mozaika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto mozaika 1. Margarynę roztopić, odstawić do wystygnięcia, dodać cukier, i miksować około 2 - 3 minut na najszybszych obrotach.Następnie dodać żółtka, i krótko zmiksować.Do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej, mleko, i miksować na średnich obrotach aż do połączenia składników. Na samym końcu dodać ubite na sztywno białka i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części.Do pierwszej części dodać 2 łyżki ciemnego kakao i zmiksować. Do drugiej części wsypać suchy mak,i wymieszać. łyżką.Do trzeciej części wsypać wiórki kokosowe, i wymieszać łyżką. Do czwartej części wsypać kisiel, kilka kropek barwnika i zmiksować na gładko.Blaszkę o wymiarach 25x39 cm wyścielić papierem do pieczenia i układać za pomocą łyżki obok siebie naprzemiennie różne kolory ciasta tworząc mozaikę. Ciasto wyrównać za pomocą lekko zwilżonej chłodną wodą łyżki.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i piec około 35 minut, ostudzić i przeciąć na pół.
  • 2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na lekko sztywną pianę, wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. 3/4 masę śmietanowej wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim i rozsmarować pozostałą masę śmietanową. Ciasto schłodzić w lodówce. Dwie galaretki rozpuścić w 2,5 szklance wody i odstawić do stężenia. Banany pokroić w plastry, rozłożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować