Ciasto Mokate Cappuccino

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto szczególnie polecane smakoszom kawy i nie tylko :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -4 jajka
    -3/4 szkl cukru
    -1 szkl mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    - 4 żółtka
    -1 jajko
    -1/2 szkl cukru
    -2 serki waniliowe
    -2 szkl mleka w proszku
    -1 margaryna
    -3 łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/4 szkl wody z 1/2 szkl cukru)

    Dodatkowo:
    -3 paczki biszkoptów okrągłych
    -mocny napar kawy (rozpuszczalna lub cappucino)
    -polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto mokate cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka. Dalej ubijając dodać mąkę i proszek do pieczenia. Upiec na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25min w temp 180 stopni.
  • 2. Masa: Żółtka wraz z cukrem i 1 jajkiem ubijać na parze. (w misce nad gotującą się wodą w garnku). Przestudzić. Do tej masy dodać serki, mleko w proszku, miękką margarynę oraz przestudzoną żelatynę. Całość miksujemy na delikatną masę. Dzielimy na 2 części.
  • 3. Upieczony wcześniej biszkopt kładziemy na spód blachy, nasączamy go naparem z kawy i wykładamy na to 1 cześć kremu.
  • 4. Następnie na masę kładziemy nasączone biszkopty, dalej masa i na wierzch ponownie nasączone biszkopty.
  • 5. Całość polewamy polewą czekoladową.

Porady

Ubita masa jajeczna na parze musi być lekko gęsta, delikatna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować