Ciasto cappuccino

  • wyświetlono: 3656 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

bardzo smaczne ciasto - polecam

zzewa

Składniki

BISZKOPT :
5 jajek
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA :
2 szk mleka
150 g cappuccino śmietankowego ( może być inny smak )
3 łyżki mąki ( może być tortowa )
1/2 szk cukru
5 żółtek
250 masła lub margaryny

POLEWA :
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
2 łyżki masła lub margaryny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto cappuccino

  • 1.
    BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno dodając pod koniec cukier i ubijać aż cukier się rozpuści.
    Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżkę mąk przesianych z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale nie mikserem a na przykład rózgą.
    Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
    Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki ( u mnie na 2/3 wysokości ).
  • 2. MASA :
    Jedną szklankę mleka wlać do garnka.
    Żółtka utrzeć z cukrem, wlać drugą część mleka, wsypać mąkę i cappuccino i dokładnie wymieszać.
    Mleko w garnku zagotować a gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
    Następnie zakryć budyń folią spożywczą tak aby przylegała do budyniu i wystudzić.
    Gdy wystygnie miękkie masło lub margarynę utrzeć i dodawać porcjami schłodzony budyń.
  • 3. POLEWA :
    W rondelku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać na ogniu mieszając.
    Potem zdjąć z ognia i przestudzić ale niech polewa będzie płynna.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Grubszy biszkopt włożyć do blaszki zostawiając papier do pieczenia bo ułatwi nam to wyjęcie ciasta z blaszki do krojenia.
    Nasączyć na przykład sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.
    Wyłożyć 2/3 masy, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim biszkoptem, nasączyć i wyłożyć resztę masy.
    Na koniec fikuśnie polać polewą i wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia.
    Przed podaniem kroić w kostkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciastaWielkanocboże narodzeniecappuccinociasta na każdą okazjęmasy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Cappuccino

Dodane przez: Szaffranka

Ciasto Cappuccino

Pyszne, puszyste i mega kawowe...

ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto cappuccino

Pyszne ciasto z kremem budyniowym...

cappuccino

Dodane przez: polcia

Ciasto Cappuccino

Delikatne, pyszne ciasto dla gości.

Coś słodkiego do kawki i nie tylko:-)

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto cappuccino

Ciasto to robiłam na spodzie od...

ciasto cappuccino

Dodane przez: reanja

ciasto Cappuccino

Kolejny stary przepis:) ciasto...

Cappuccino

Dodane przez: bogusia82

Ciasto Cappuccino

Ciasto jest smaczne i delikatne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE