Pierniczki z lukrem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Prosty przepis na pierniczki bez leżakowania

  • 45 min

Składniki:

  • - 3 szkl mąki (500g)
    - 1/2 kostki margaryny (125g)
    - 1 1/2 szkl cukru pudru (200g)
    - 1 jajko
    - 3/4 szkl miodu prawdziwego (200g)
    - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżeczki kakao
    - 1 pł łyżeczka cynamonu
    - 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)

Pierniczki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki połączyć w misce, wymieszać, wyrabiać , aż do momentu kiedy ciasto nie będzie kleiło się do rąk oraz będzie gładkie.
  • 2. Lekko podsypać blat mąką (nie za dużo) , rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać pierniczki różnymi foremkami.
  • 3. Piec około 10minut w 180 stopniach do momentu zarumienienia się. Z jednej porcji wychodzi około 50 średniej wielkości pierniczków.
  • 4. Gotowe pierniki udekorować lukrem i posypką cukierniczą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy