3 BIT - bez pieczenia

4.5 (145 ocen)

  • 45 min

Łatwe, dość szybkie w przygotowaniu ciasto, idealne na imprezę lub spotkania rodzinne ;)

  • 45 min

Składniki:

  • - 1 puszka masy krówkowej kajmakowej
    - 2 długie paczki herbatników
    - 600 ml śmietany kremówki 30%
    - 4 opakowania śmietan-fixów
    - 4 płaskie łyżki cukru pudru
    -ok. 50-150 g dowolnej startej czekolady lub ulubionej posypki

    Masa Budyniowa:
    -750 ml mleka + 0,5 szkl na rozrobienie masy budyniowej
    -2/3 szkl cukru
    -2 żółtka
    -4 czubate łyżki mąki pszennej
    -4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    -ok. 3/4 kostki masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

3 bit - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować masę budyniową. 750 ml mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczana i pszenną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszysta masę. Dalej miksując , dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń.
  • 2. Formę 25cm x 36cm wyłożyć herbatnikami.
  • 3. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć następnie drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, a na nią ostatnią warstwę herbatników.
  • 4. Ubić śmietanę, dodać cukier puder, a następnie śmietan-fixy. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać na górę startą czekoladą lub posypką.
  • 5. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12h.

Porady

Masę kajmakową w puszce gotujemy 0,5h w garnku z wodą, aby masa w środku była ciepła przed smarowaniem herbatników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować