3 bit - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować masę budyniową. 750 ml mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczana i pszenną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszysta masę. Dalej miksując , dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń.
2.Formę 25cm x 36cm wyłożyć herbatnikami.
3.Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć następnie drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, a na nią ostatnią warstwę herbatników.
4.Ubić śmietanę, dodać cukier puder, a następnie śmietan-fixy. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać na górę startą czekoladą lub posypką.
5.Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12h.
Porady
Masę kajmakową w puszce gotujemy 0,5h w garnku z wodą, aby masa w środku była ciepła przed smarowaniem herbatników.
Komentarze