Ciasto miodownik

4.98 (160 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasta miodowe przełożone gorącym krem. To ciasto, które zawsze się udaje i nigdy nic z niego nie zostaje.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    50 dkg mąki pszennej
    10 dkg miodu
    1 jajko
    15 dkg margaryny
    10 dkg cukru pudru
    3 łyżki mleka
    1 1/2 łyżeczki sody

    Krem :
    2 szklanki mleka
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 1/2 łyżki mąki kartoflanej
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła

    Polewą orzechowa :
    100 g miodu
    100 g masła
    100 g cukru kryształu
    200 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.98 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik

Ciasto miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę ( 27 x 22 ) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Mąkę przesiać na stolnicę, margarynę pokroić na mniejsze części i posiekać z mąką. Dodać resztę składników .Zarobić ciasto i podzielić na 3 części. Rozwałkować i wyłożyć na blachę. Piec na złoty kolor, około 20 minut.
  • 3. Krem :
    1 szklankę mleka wlać do garnka ,dodać cukier waniliowy, cukier kryształ i masło. Zagotować .
    W drugiej szklance mleka rozpuścić obie mąki. Wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać.
  • 4. Gorącym kremem przekładać ciasta. Wierzch polewamy ulubiona polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
  • 5. Polewa orzechowa:
    Na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy miód. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszone orzechy. Mieszamy i wykładamy na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować