Ciasto Milion Kalorii

4.51 (170 ocen)

  • 55 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kawa, czekolada i krem krówkowy, idealna kombinacja.

  • 55 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie jajka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    80 gramów rozpuszczonego masła
    100 ml mleka
    6 łyżek gorzkiego kakao
    6 łyżek przestudzonego espresso z 2 łyżek mielonej kawy
    2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
    3 łyżki brązowego cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli

    Krem kajmakowy z masłem orzechowym:

    Puszka masy kajmakowej
    2 łyżki kremówki
    2 czubate łyżki masła orzechowego

    Polewa czekoladowa:

    80 gramów gorzkiej czekolady
    4 łyżki kremówki
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Krówki Kawy

Ciasto milion kalorii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku roztapiam masło, dodaję mleko i studzę.
    W misce ubijam jajka, kawę, i dwa rodzaje cukrów. Następnie dodaję płynną mieszanką mleczną, ucieram składniki. Przesiewam mąkę razem z kakao,proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie łączę wszystkie składniki, ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Wylewam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 185 stopniach. Póki jest ciepłe robię trzonkiem noża nacięcia w cieście. Studzę.
    W garnuszku lekko podgrzewam masę kajmakową z kremówką i masłem orzechowym. Ciepłą masą smaruję ciasto, tak aby jak najwięcej kremu znalazło się w środku ciasta - masa powinna wypełnić nacięcia.
    Na końcu szykuję polewę, roztapiam czekoladę z kremówką. Ciepłą polewą smaruję wierch ciasta. Placek należy przechowywać w lodówce, najlepszy jest na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Czekolada Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować