REKLAMA

CIASTO KALORIA

wyświetlono: 2048 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Chodź nazwa nie brzmi zbyt zachęcająco dla osób liczących kalorie, to okres świąteczny jest dobrą wymówką, bo nie ma, co tu liczyć kalorii... Ciasto jest naprawdę przepyszne! Na dole chrupiący ciasteczkowy spód, krówkowa masa z czekoladą i na wierzchu bita śmietana obsypana skarmelizowanymi płatkami owsianymi.

opublikowany: 23.12.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasteczkowy spód:
    200 g kruchych maślanych ciasteczek
    100 g płatków owsianych
    50g wiórek kokosowych
    Garść mielonych orzechów włoskich
    140 g masła

    Składniki na masę czekoladową:
    50 ml mleka
    60 g masła
    3000 g cukierków krówek mlecznych
    2 łyżeczki kakaa
    50 g mlecznej czekolady
    200 g deserowej czekolady

    Składniki na masę śmietankową:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    250g serka mascarpone
    2 płaskie łyżki cukru pudru

    Składniki na karmelizowaną posypkę:
    20 g masła
    100 g płatków owsianych błyskawicznych
    50g wiórek kokosowych
    Garść mielonych orzechów włoskich
    2 łyżki cukru
Ocena:

(średnia 4.5 z 185 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • ciasteczkowy spód 1. Ciasteczkowy spód: Płatki owsiane i orzechy zmielić w malakserze. Do płatków dodać kruche ciasteczka i wiórki kokosowe. Stopione masło wlewamy do suchych składników. Całość przekładamy do blaszki o wymiarach 25x35cm. Masę mocno dociskamy do dna formy, Chłodzimy przez ok 1 godzinę.

    Masa czekoladowa: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy kakao, masło oraz krówki. Gdy krówki się rozpuszczą dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego połaczenia składników. Gdy masa przestygnie wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Wstawiamy na noc do lodówki.
  • karmelizowana posypka 2. Karmelizowana posypka: Masło roztopić na patelni, dodać płatki owsiane i wiórki kokosowe, cały czas mieszamy, aby całość się nie przypaliła. Posypujemy cukrem i dalej smażymy do skarmelizowania cukru. Odstawić do wystudzenia.
  • ciasto z posypką 3. Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Na schłodzoną masę wykładamy śmietanę.
    Wierzch ciasta posypać posypką. Całość kolejny raz chłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magdalena G

Ciasto Milion Kalorii

Kawa, czekolada i krem krówkowy, idealna kombinacja.

kategoria: Ciasta krówki kawy opublikowany: 16.06.2018 | wyświetlono: 1561 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: capri capri

ciasto "Wiosenka"

Lekkie, nie za słodkie, wręcz orzeźwiające ciacho w pozytywnych kolorach :))

kategoria: Ciasta ciasto z galaretka biszkopty galaretki opublikowany: 28.04.2017 | wyświetlono: 28506 Książki kucharskie: 30 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE