Kolejne z ciast przy którym się nie napracujemy, a smakuje wybornie, jest wilgotne, kakaowe i z pysznymi sezonowymi owocami :)
Podane w towarzystwie włoskiego espresso będzie smakowało wyśmienicie :)
10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę 20 x 20 cm
ciasto:
1 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka o poj. 200 ml)
50 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
1/2 szkl cukru
1/4 szkl oleju
1/2 szkl mleka
1 jajko kl L
1 i 1/2 łyżki kakao
2 łyżki powideł
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
kilkanaście truskawek
1 łodyga rabarbaru
Ciasto migdałowe z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Składniki na ciasto zmiksować ze sobą i przełożyć do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Następnie wykładamy połówki truskawek oraz obrany i pokrojony rabarbar (rabarbar możemy posypać dodatkowo odrobiną cukru trzcinowego)
Ciasto pieczemy w 170 stop przez około 50 minut.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
Komentarze