Ciasto jaglano-migdałowe z truskawkami

4.5 (161 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Zaskakująco smaczne ciasto bez mąki. Pieczone z myślą o osobach na diecie bezglutenowej, aby również mogli cieszyć się smakiem truskawek w cieście.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szklanka kaszy jaglanej
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    1/4 szklanki oleju
    50g płatków migdałowych
    1 płaska łyżeczka sody
    truskawki
    POLEWA MIGDAŁOWA:
    75g masła
    1/3 szklanki cukru
    100g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jaglano-migdałowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza jaglana 1. Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą zimną wodą, sparzyć i ugotować według wskazówek na opakowaniu. Dodać mleko i zmiksować blenderem.
  • Zmielone migdały dodać do ciasta. 2. Jajka utrzeć z cukrem i dodać zmiksowaną kaszę. Wymieszać. Płatki migdałowe zmielić i wymieszać z sodą. Sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia, ale ciasto nie będzie wtedy bezglutenowe. Wmieszać migdały w ciasto. Wylać na formę (21x25) ułożyć truskawki. Piec w 180*C przez 45min.
  • Migdały smażyć z masłem i cukrem. 3. Masło rozpuścić na patelni z cukrem i wymieszać razem z płatkami. Na upieczone ciasto wyłożyć migdały i zapiec jeszcze 10min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować