Ucierane ciasto z truskawkami i bezą

4.5 (149 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, puszyste ciasto ucierane z nutką cytryny, chrupiącą bezą i truskawkami

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 650g mąki
    200g cukru
    350g masła lub margaryny
    5 całych jaj
    4 żółtka
    cukier waniliowy
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl mleka
    1/2 buteleczki aromatu cytrynowego
    skórka otarta z jednej cytryny

    Na bezę:
    4 białka
    cukier waniliowy
    250g cukru
    Dodatkowo:
    3 łyżki śmietany śnieżki w proszku
    około 1,5 kg truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Ucierane ciasto z truskawkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem kryształem i waniliowym, ucierając wbić 4 żółtka i kolejno po jednym całym jajku.
    Do utartej masy , dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem.
    Na koniec dodać aromat i skórkę z cytryny .
    Truskawki umyć , odszypułkować, przekroić na pół.
    Ciasto wyłożyć do formy o wym. 35/38 cm, równomiernie posypać śnieżką, ułożyć truskawki.
    Beza:
    Ubić pianę z 4 białek, ubijając porcjami wsypywać cukier kryształ i cukier waniliowy.
    Gotową beze wyłożyć na truskawki.
    Ciasto piec około 35 minut w 175*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować