Ciasto "mega" czekoladowe

4.5 (150 ocen)

  • 3 godz.

To ciasto pierwszy raz upiekłam na święta, do dziś zostaje zjedzone zaraz po przygotowaniu w mgnieniu oka:d

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    225g masła,
    225 g cukru,
    4 jajka,
    175 g maki pszennej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    łyzka ciepłej wody,
    50 g kakao
    Masa czekoladowa:
    400ml śmietanki kremówki 30%
    4 tabliczki czekolady< 2 tab. mlecznej, 2 tab. gorzkiej>
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "mega" czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowywanie ciasta:
    Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Do miski z masą dodajemy połowę mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao.Wszystkie składniki mieszamy, po czym dodajemy resztę mąki i dobrze łączymy składniki. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać łyżkę ciepłej wody. Ciasto dzielimy na pół i przelewamy do foremki o średnicy 20-30 cm. Pieczemy w temperaturze 180 st.C ok.15-20 min.
    Przygotowywanie masy:
    Wlewamy do rondelka śmietankę kremówkę i podgrzewamy(nie możemy doprowadzić do zagotowania). Następnie wrzucamy do niej połamaną na małe kawałeczki czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Masę zostawiamy do ostygnięcia. Musi byś gęsta i łatwa w nakładaniu.

    Na lekko nasączony biszkopt rozsmarowujemy 2/3 masy i przekładamy go drugim biszkoptem, resztą masy smarujemy górny biszkopt i posypujemy okruchami biszkopta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować