Ciasto "mega" czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowywanie ciasta:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Do miski z masą dodajemy połowę mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao.Wszystkie składniki mieszamy, po czym dodajemy resztę mąki i dobrze łączymy składniki. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać łyżkę ciepłej wody. Ciasto dzielimy na pół i przelewamy do foremki o średnicy 20-30 cm. Pieczemy w temperaturze 180 st.C ok.15-20 min.
Przygotowywanie masy:
Wlewamy do rondelka śmietankę kremówkę i podgrzewamy(nie możemy doprowadzić do zagotowania). Następnie wrzucamy do niej połamaną na małe kawałeczki czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Masę zostawiamy do ostygnięcia. Musi byś gęsta i łatwa w nakładaniu.
Na lekko nasączony biszkopt rozsmarowujemy 2/3 masy i przekładamy go drugim biszkoptem, resztą masy smarujemy górny biszkopt i posypujemy okruchami biszkopta.
Komentarze