Czekoladowe ciasto z malinami

4.5 (152 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lubicie ciasta czekoladowe? Jeśli tak to mam dla Was bardzo pyszniutkie i proste w wykonaniu ciasto. Wilgotne od czekolady i malin, takie idealne na podwieczorek. Spróbujcie, bardzo polecam. Osobiście to ze zdjęć jestem mało zadowolona, ale taka ponura pogoda za oknem, że nie potrafię zrobić ładniejszych zdjęć. Zapraszam na ciasto :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    pół szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki tortowej
    2 kopiaste łyżki kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 dag mlecznej czekolady
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki świeżych malin
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Czekoladowe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy, aż masa będzie puszysta, kolejno wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i obie mąki, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i mieszamy.
  • 2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Maliny lekko płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wciskamy je w ciasto.
    Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.
  • 3. Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować