Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

4.5 (145 ocen)

  • 20 min

Ciasto codzienne, ale idealnie wpasowujące sie w zbliżające święta. Marchewkowe ciasto o korzennym aromacie przełożone orzechowym kremem. Pycha

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka 25x35cm
    Ciasto:
    6 jajek
    500g startej marchewki
    3 szklanki mąki
    2,5 szklanki cukru – może być brązowy
    2 łyżeczki proszku
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki sody
    Orzechy
    Rodzynki

    Krem orzechowy:
    1 szklanka mleka
    4 łyżki cukru pudru
    200g margaryny
    200g orzechów włoskich zmielonych
    100g płatków owsianych zmielonych
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo olej i mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Gdy masa będzie jednolita dołożyć marchewkę, bakalie. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 – 60 minut. Zimne przekroić na 2 części.
  • 2. Krem orzechowy: Orzechy i płatki zalać gorącym, przegotowanym mlekiem. Margarynę utrzeć z cukrem i przestudzonymi orzechami. Masą przełożyć placki, wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować