Ciasto marchewkowe z kremem

5 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealne na Wielkanoc!

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    300 g cukru pudru
    300 ml oleju
    400 g startej na drobnych oczkach marchewki
    150 g pulpy z brzoskwiń (np. zmiksowane z puszki lub dżem bez cukru)
    100 g wiórków kokosowych
    400 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka imbiru (możecie też dodać cynamon)

    Krem:

    1 opakowanie mascarpone
    500 ml śmietanki 36%
    200 g białej czekolady
    otarta skórka i sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Ciasto marchewkowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą masę, razem z przesianym cukrem pudrem. Powolutku wlewamy olej. Następnie dodajemy startą marchewkę, pulpę z brzoskwiń , wiórki i cukier waniliowy.

    W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem.

    Łączymy mokre i suche składniki delikatnie mieszając. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni (termoobieg, góra - dół). Wkładamy ciasto i pieczemy "do suchego patyczka".

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.

    Ubijamy śmietankę, następnie dodajemy mascarpone, sok z cytryny, otartą skórkę i białą czekoladę. Całość mieszamy na gładką masę.

    Przestygnięte ciasto kroimy na dwa płaty, przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować