4 jajka
300 g cukru pudru
300 ml oleju
400 g startej na drobnych oczkach marchewki
150 g pulpy z brzoskwiń (np. zmiksowane z puszki lub dżem bez cukru)
100 g wiórków kokosowych
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka imbiru (możecie też dodać cynamon)
Krem:
1 opakowanie mascarpone
500 ml śmietanki 36%
200 g białej czekolady
otarta skórka i sok z jednej cytryny
Ciasto marchewkowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą masę, razem z przesianym cukrem pudrem. Powolutku wlewamy olej. Następnie dodajemy startą marchewkę, pulpę z brzoskwiń , wiórki i cukier waniliowy.
W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem.
Łączymy mokre i suche składniki delikatnie mieszając. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni (termoobieg, góra - dół). Wkładamy ciasto i pieczemy "do suchego patyczka".
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.
Ubijamy śmietankę, następnie dodajemy mascarpone, sok z cytryny, otartą skórkę i białą czekoladę. Całość mieszamy na gładką masę.
Przestygnięte ciasto kroimy na dwa płaty, przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze