Pyszne wilgotne i piernikowe ciasto z marchewki, przełożone warstwą prażonych jabłek i delikatną śmietanową pianką o aromacie prażonych jabłek z cynamonem. Polecam!
Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo olej i mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Gdy masa będzie jednolita dołożyć marchewkę. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 – 60 minut. Zimne przekroić na 2 części.
2.Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia. Chłodne przełożyć na połowę ciasta, przykryć drugą częścią.
3.Krem śmietanowo – jabłkowy: Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki zimnej wody, następnie wlać pozostałe ¼ szklanki wrzącej wody. Schłodzić. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce serka. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę. Krótko zmiksować, wyłożyć na wierzch ciasta. Dowolnie udekorować.
Komentarze