Jesienne ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To ciasto łączy w sobie wiele ciekawych smaków skomponowanych z darów jesieni. Placki to połączenie marchewki i orzechów, są dość lekkie i wilgotne. A pomiędzy plackami jabłkowa wkładka i krem zrobiony z serków almette i śmietany. Wszystkie smaki stanowią niezwykłą kompozycję.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm.
    Ciasto:
    4 jaja
    5 łyżek cukru
    7 łyżek mąki orkiszowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek zmielonych orzechów włoskich
    3 marchewki
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Wkładka jabłkowa::
    5 jabłek( ok kilograma)
    2 łyżki cukru
    aromat waniliowy
    1/2 szkl. wody
    1 galaretka cytrynowa
    2 łyżeczki żelatyny

    Masa serowo śmietanowa

    330 ml śmietany 30%
    2 opakowania serka almette jabłko gruszka
    cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka)
    czekolada do dekoracji



Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Jesienne ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.
  • 2. Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę.
  • 3. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut.
  • 4. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części.
  • 5. Jabłka obrać i pokroić, wymieszać z cukrem i aromatem, odstawić na chwilę, by puściły sok.
  • 6. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły.
  • 7. Dodać galaretkę i żelatynę i gotować do rozpuszczenia
  • 8. Ciepłą masę wyłożyć na obie części przekrojonego ciasta.
  • 9. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem,
  • 10. a następnie ostrożnie łączymy z serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do śmietany).
  • 11. 3/4 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej jabłkami,
  • 12. przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.
  • 13. Całość można dodatkowo udekorować startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować